Uluslararası Final Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümünün amacı, öğrencilere psikoloji alanı ile ilgili, kuramsal ve uygulamalı bilgi ve araştırma becerilerini kazandırarak; psikolojinin gelişim psikolojisi, klinik psikoloji, sağlık psikolojisi, sosyal psikoloji, endüstri ve örgüt psikolojisi, bilişsel psikoloji, psikometri, deneysel psikoloji, vb. gibi alanlarında yeterlikleri çerçevesinde hizmet sunabilecek bilgi, beceri ve tutumlara sahip, kendini sürekli geliştirme çabası içinde olan, bireysel ve kültürel farklılıklara duyarlı, liderlik becerileri sergileyebilen, yaratıcı ve eleştirel düşünce yapısına ve toplumun farklı kesimlerinden bireyler ve gruplarla çalışabilecek esnekliğe sahip, eğitsel ve toplumsal sorunlara karşı duyarlı, mesleki etik ilkeleri benimsemiş nitelikli psikoloji mezunları yetiştirmektir.
UFÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü mezunlarının sahip olması hedeflenen yeterlikler (öğrenme çıktıları) aşağıdaki biçimde sıralanabilir:
- Psikoloji alanına ilişkin kavram ve terimleri doğru biçimde kullanır ve mesleki uygulamaları ile işkilendirir.
- Psikoloji mezunlarının muhtemel çalışma alanlarının yapı ve işleyişini, psikoloji alanı ile ilişkilerini içerecek biçimde değerlendirir. Söz konusu alanların kendine yüklediği roller, görevler ve sorumluluklar ile ilgili yasa, yönetmelik ve diğer belgelerin gerekliliklerine uygun davranır.
- Çocuk ve yetişkinlerin bireysel farklılıkları ve zorlukları olabileceğinin farkındadır. Bu farklılıkları ve güçlükleri bilimsel yöntemlerle çözümler. Çocukları hem okul hem de evde destekleyecek uygulamaları gerçekleştirebilecek bilgi ve becerileri sergiler.
- Edindiği alan bilgi ve deneyimlerini uygulama, eğitim ve öğretim etkinliklerinde kullanır; psikoloji alanı ile diğer disiplinler arasında bağlantılar kurar.
- Gerek bireylerin gerekse ailelerinin fiziksel, psikolojik, sosyal ve kültürel gereksinimlerini değerlendirmeyi bilir. Bu gereksinimlere cevap verebilmek için gerek okul sistemi içinde gerekse dışında var olan imkanlardan yararlanır.
- Psikoloji alanı ile ilgili değerlendirme, uygulama, problem çözme ve öğrencinin gereksinimlerini belirleme süreçlerinde tek başına veya ekip üyesi olarak çalışır.
- Alanı ile ilgili güncel bilimsel araştırma ve teknolojik gelişmelerden haberdar olur ve uygulamalarında bunlardan yararlanır.
- Sürekli gelişim çabası içindedir ve psikoloji alanına ilişkin edindiği bilgi ve deneyimlerini gelecekteki kariyer hedeflerine ulaşmada kullanır.
- Yazılı ve sözlü olarak anadilini etkin bir biçimde kullanır. İkinci bir dili, uluslararası alanyazını izleyecek ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak düzeyde kullanır.
- Yaşam boyu öğrenme, değişim, yenilik, yaratıcılık, eleştirel düşünme ve sorgulamaya dair olumlu tutum geliştirir.
- Toplumsal sorumluluk bilinci geliştirir. Bu bilinç ile çevresindekilerin gereksinimlerine karşı duyarlı olur ve topluma katkıda bulunur.
- Kültürel farklılıklara ve sosyal grupların çeşitliliğine karşı duyarlıdır. Sosyal yaşamda etkin bir biçimde yer alır.
- Çocuk hakları ve insan haklarıın bilincindedir, gerçekleştirdiği her türlü çalışmada etik değerlere uygun davranır, güvenli iş ve yaşam ortamlarının geliştirilmesi ve sürdürülebilmesi amacıyla kişisel ve kurumsal etkileşim kurar.
- Eğitim, uygulama, araştırma gibi etkinlik alanlarında bilgi üretimi ve çözümleme yöntemleri ile gerekli araç-gereç ve donanımları etkili bir biçimde kullanır.
Program Yeterlikleri
Psikoloji Program Yeterlikleri