Üniversite’de yeni bir akademik maceraya başlamak öğrenciler için zorlayıcı olabilir. Yeni dersler, yeni yaşam tarzı, yeni arkadaşlar ve yeni ortam stres yaratabilir. Öğrenciler daha önce hiç yaşamadıkları sorunlarla karşılaşabilirler. Bu sorunlarla doğru bir şekilde baş edilmediği takdirde Üniversite yaşantısı zor bir deneyim olabilir.
Uluslararası Final Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi’nin amacı ihtiyaç duyulduğunda psiko-sosyal destek, psiko-sosyal eğitim ve danışma hizmetlerinin yanı sıra bireysel danışmanlık, grup danışmanlığı, beceri çalıştayları, krize müdahale ve profesyonel yönlendirme hizmetleri sunmaktır. Uluslararası Final Üniversitesi’ne kayıtlı olan öğrenciler bu hizmetlere ücretsiz olarak erişebilirler. Bu hizmetler özeldir ve gizliliğe tabidir. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi ruh sağlığı alanında eğitilmiş bir psikolojik danışman veya klinik psikolog tarafından yürütülmektedir.
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi’nin amacı öğrencilerin yaşadıkları problemlerin dinamiklerini anlamalarını sağlamak ve bu problem büyümeden baş etmeleri konusunda destek olmaktır. Öğrencilerin Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi’nde bir uzmanla görüşmeleri veya günlük bir problem hakkında bilgi almaları teşvik edilir.
Üniversite yaşantısına ve yaşanan kültüre uyum sağlayabilen öğrencilerin akademik yönden daha başarılı oldukları bilinmektedir. Öğrencilerin Üniversite yaşantılarında sıkça karşılaştıkları sorunlar arasında stres, Üniversite yaşamına uyum, yaşadıkları kültüre uyum, yurtlarda başkalarıyla birlikte yaşamak, sıla hasreti çekmek, arkadaşlarıyla veya sevdikleriyle sorunlar, yeni akademik beklentileri karşılamada zorluk çekmek, aile problemleri vb. bulunmaktadır.
Danışmanlık Nedir?
Danışmanlık süreci profesyonel bir ruh sağlığı uzmanı ile birlikte sorunların konuşulduğu ve çatışmayla baş edebilmek için gerekli becerilerin geliştirildiği tamamen gönüllülük esasına dayanan iletişimsel bir süreçtir. Duygu ve düşüncelerin davranışları nasıl etkilediğini tanımlayıp anlamanın yanı sıra danışmanlık, kişinin kendini keşfettiği bir süreçtir. Her ne kadar değişim bazıları için korkutucu olsa da rahat ve güvenli bir ortamda kolaylaştırılır.
Oturumlar sırasında, danışman/psikolog sizi dinleyip sorunlarınızla baş etme becerilerinizin gelişmesine yardımcı olacaktır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi’ne geldiğinizde öncelikle kişisel bilgilerinizi içeren bir form doldurmanız istenecek, ardından danışmanlık hizmeti alma nedeniniz sorulacaktır. Danışmanlık sürecinde, danışman/psikolog sizinle birlikte çalışarak hedef koymanıza ve bu hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacaktır. Sorunlar çözümsüz görünse de bazen tek oturumda bile çözülebilirler. Buna rağmen, gerekli görüldüğüde veya siz ihtiyaç duyarsanız, psikolojik danışmanı/psikoloğu görmeye devam edebilirsiniz. Eğer psikolojik danışman/psikolog ihtiyacınızı karşılayamayacak durumda ise veya konu uzmanlığının dışında kalırsa, sizi o konuda profesyonel yardım alabileceğiniz başka bir uzmana yönlendirecektir. Genel olarak danışmanlık hizmeti haftalık olarak yüz yüze yapılmaktadır. Danışmanlık oturumlarının etkili ve verimli olabilmesi için size verilen randevulara zamanında gelmeniz ve psikolojik danışman/psikolog ile bilgi paylaşımında bulunurken açık olmanız çok önemlidir.
Öğretim Üyeleri ve İdari Personel… Bir öğrenci için endişeleniyor musunuz? Bize ulaşın.
Gizlilik
Danışmanlık Merkezindeki bütün oturumlar özel bir ortamda ve gizlilik içerisinde yapılmaktadır. Oturum boyunca vermiş olduğunuz bilgiler sadece danışmanla/psikologla sizin aranızdadır. Bilgi paylaşımı ancak sizin yazılı izninizle yapılabilir, ancak kendinize veya bir başkasına zarar verme tehlikesi bulunduğu durumda bu gizlilik bozulmaktadır. Gizlilik bozulduğunda amaç sizi ve diğer insanları korumaktır.
Grupla Psikolojik Danışma
Grupla danışmanlık, benzer sorunları olan bir grup öğrenciyle yürütülen bir danışmanlık türüdür. Genellikle gruplarda 6 ilâ 8 kişi bulunmaktadır. Bireysel danışmanlıkta olduğu gibi grupla danışma da belirlenen gün ve saatte gerçekleştirilmektedir. Grupla danışmanlıkta grup üyeleri, ihtiyaç duydukları ek destek ve geri bildirimi ortak duygu, düşünce ve deneyimleri sayesinde bulabilirler.
Çalıştaylar
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi’nde öğrencilere farkındalık kazandırmak ve kişisel gelişimi artırmak amacıyla psiko-sosyal ve eğitsel çalıştaylar düzenlenmektedir. Bu çalıştaylar arasında stres yönetimi, ilişki sorunları, öfke yönetimi, yeme bozuklukları ve vücut imgesi, kayıp ve yas ile şiddet ve istismar bulunmaktadır. Faydası olabileceğini düşündüğünüz çalıştay konu önerilerini Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi’ne sunabilirsiniz.
Psikiyatrik Konsültasyon
Bazı durumlarda danışmanlık hizmetleri yetersiz kalabilir ve psikiyatrik konsültasyon veya tedavi gerekli olabilir. Böyle bir durumda Uluslararası Final Üniversitesi’nin öğrencileri ilgili uzmanlara yönlendirilmektedirler.
Kaynaklar ve Yönlendirmeler
Kampüste bulunan kaynakların haricinde, kampüs dışında bulunan kaynaklar da öğrencilerin hizmetine sunulmaktadır. Bu yönlendirme ve kaynaklar, öğrencinin sorunu ile ilgili olan kurum, klinik, tıbbi uzmanlar ve edebi kaynaklardan oluşmaktadır.
Randevu Almak
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Merkezi acil durumlar dışında randevu usulü çalışmaktadır. Randevu alabilmek için merkeze bireysel olarak başvurup görüşmenizi planlayabileceğiniz gibi e-posta ([email protected]) ile ulaşıp randevu talebinde bulunabilirsiniz. Psikolojk Danışma ve Rehberlik Merkezi, Uluslararası Final Üniversitesinin birinci katında CR132 nolu odada hizmet vermektedir.
Uluslararası Final Üniversitesi
İFU Eğitim Kurumları Limited
Beşparmaklar Caddesi, No: 6, Çatalköy, Girne, KKTC
Genel İletişim:
Akademik Başvuru:
İdari Başvuru:
Aday Öğrenci:
Uluslararası Ofis:
©2025 ULUSLARARASI FİNAL ÜNİVERSİTESİ. Her Hakkı Saklıdır..